Foto: Violetta Kovacka, Pexels.

Nyhetssvep: Nytt universitetsbibliotek, true crime-våg och kvinnor i majoritet

Arkitetsförslag på nytt universitetsbibliotek visas i utställning, true crime-våg ger ökat intresse för kriminologiutbildning och kvinnor i majoritet på vårens utbildningar. Spionen sveper över nyheter från veckan som gått.

Arkitektförslagen på nytt universitetsbibliotek visas upp

Förra året startade Akademiska Hus en arkitekttävling för att ta fram ett byggnadsförslag för en ny biblioteksbyggnad för Humanistiska biblioteket. Den nya byggnaden är en del av det pågående projektet Näckrosen och biblioteket ska samla nuvarande Humanistiska biblioteket, Konstbiblioteket och Biblioteket för musik och dramatik. 

Nu visas de sju utvalda tävlingsförslagen upp på Humanistiska biblioteket, utställningen är öppen för allmänheten och kan ses till och med den 31 maj.

 

Kvinnor i majoritet på vårens utbildningar

Av de antagna till vårens mest populära universitets- och högskoleutbildningar står kvinnor i majoritet och därmed toppar kvinnor 37 av de 40 mest sökta programmen. Bland de mest sökta programmen finns socionom, jurist, läkare och psykolog. 
– Vi tappar männen, de söker inte till högskolan i samma utsträckning som kvinnorna, säger Karin Röding, generaldirektör vid Universitets- och högskolerådet, till SVT Nyheter.

 

True crime-våg ger ökat intresse för kriminologi

Det växande intresset för true crime-genren inom poddar, dokumentärer, tv-serier och böcker har visat sig ge effekt på intresset för kurser och program inom kriminologi, rapporterar Sveriges radio. Enligt de sju universitet i Sverige som erbjuder utbildningar inom området är kriminologi bland de populäraste ämnena att söka.

  

Blinda journaliststudenter vid GU kritiska till mediebild av funktionsvarierade

Journaliststudenterna Áine Kelly-Costello och Isabelle Ulfsdotter är kritiska till hur personer med funktionsnedsättningar beskrivs i medierna. Nu vill de bredda bilden av personer med funktionsnedsättningar och har tillsammans med andra journaliststudenter organiserat en föreläsning om funktionsperspektiv i media. 
– Många glömmer att det i målgruppen, tidningens läsare eller programmets tittare, finns personer med funktionsnedsättningar, säger Áine Kelly-Costello till DN.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se