Foto: Privat.

"Att vara i USA ger mig perspektiv på svenska universitet"

Nora Myrne Widfors läser masterprogrammet i International administration and global governance i Washington, D.C.Den senaste veckan har vi kunnat följa henne i Spionens sociala medier, där hon delat med sig av sin nya vardag. I det här inlägget delar hon med sig av en insikt som infann sig ganska omgående, "over there".

”Jag hade egentligen tänkt skippa veckans inlämningsuppgift, men den kostade mig 6000 kr att skriva, så det var lika bra att göra den ordentligt.” Jag stirrade förbryllat på min nya vän, men för honom var det helt naturligt att beskriva sin utbildning på det sättet.

Känner du igen dig mest i min reaktion eller i kompisens perspektiv? Ditt svar skvallrar om huruvida du läser din högskoleutbildning i Sverige eller i ett land som USA, exempelvis. I detta land, som huserar några av världens främsta institutioner för högre utbildning, är det ett privilegium att kunna studera vidare efter gymnasiet – men också en omöjlighet för de allra flesta. För de vars föräldrar inte har kunnat spara pengar sen innan du föddes, eller för de som inte har lyckats prestera så bra tidigare att de lyckas få ett stipendium. Kostnaden för en studentens utbildning landar därför ofta på den själv (eller dens föräldrar), och om en misslyckas blir det inte universitetet som får sämre ekonomi utan bara studenten.   

Visst har vi alla varit där dock. Somnat under en tråkig föreläsning, klagat på en lärares rättning av ens uppgift, suckat över ett grupparbete. Kanske hoppat av utbildningen mitt i höstterminen, eller struntat i att tenta av en kurs och lösa det med CSN på något sätt.

Men samtidigt kan du börja en ny utbildning efter att du har hoppat av den första. Du kan läsa en kurs när du är 20 lika gärna som du kan läsa en kurs när du är 84. Ditt svenska lärosäte håller generellt en hög kvalitet med välrenommerade forskare. Lånet du tar är för levnadskostnader och inte för utbildningen, och har en extremt förmånlig ränta. Du är inte heller beroende av dina föräldrar för att kunna studera (även om boendesituationen är en annan fråga).

Att vara i USA och bevaka frågor kring högre utbildning ger mig verkligen perspektiv på svenska universitet. Vilken fantastisk utbildning vi får ändå!

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se