Foto: Pixabay/Creative Commons CC00.

London i topp bland utlandsstuderande

Flest studenter hittade till USA men det är London som behåller sin topplacering som den mest populära studieorten, enligt statistik från Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Antalet studerande i utlandet fortsätter att minska och har de senaste åren gått ner med cirka 3 000 personer. Förra läsåret studerade 25 800 personer utomlands varav knappt hälften inom EU.
– En orsak till minskningen är att de årskullar som har lämnat den svenska gymnasieskolan de senaste åren är mindre än tidigare. Detta påverkar antalet utlandsstuderande särskilt, eftersom de som studerar utomlands är jämförelsevis unga, säger Jennie Nilsson, analytiker vid CSN.

Antalet utresande ut­bytesstudenter vid Göteborgs univeristet var förra läsåret det högsta någonsin. Totalt 584 studenter valde att förlägga sina studier till andra länder med Kina, Frankrike, Storbrittanien och Japan som de mest populära. 

Den populäraste studieorten på eftergymnasial nivå var förra läsåret London, där 1 400 personer studerade med studiemedel. Efterfrågan verkar inte ha påverkats av osäkerheten kring hur en eventuell Brexit skulle drabba de studerande, men det är inte en fråga som ställts till studenterna inför sammanställningen.

London följs i sin tur av Köpenhamn och vidare av Riga Stradins University som med 450 studenter förra läsåret var den mest populära skolan för eftergymnasiala studier. Där studerar många till läkare. Merparten av de läkarstuderande utomlands studerar i östeuropeiska länder. Under läsåret 2018/19 var det flest läkarstuderande med studiemedel i Polen följt av Lettland och Rumänien.
– Antalet läkarstuderande i utlandet har minskat med en femtedel sedan 2011/2012. En förklaring till det är att läkarutbildningen i Sverige byggts ut, säger Jennie Nilsson.

Flest utlandsstuderande med studiemedel var det förra läsåret i USA med drygt 4 200 personer, tätt följt av Storbritannien med nästan 4 200 personer och Australien med 1 700 personer.

Av de studerande utomlands med studiemedel läsåret 2018/19 var 16 200 free-movers (studier på eftergymnasial nivå där den studerande själv plockar ihop sin utbildning) 7 300 var utbytesstuderande och 2 500 personer läste språkkurser.

 

De tio mest populära skolorna och skolorterna vid eftergymnasiala studier:

De mest populära skolorna:
1. Riga Stradins University, Lettland.
2. Copenhagen Business School, Danmark.
3. Medical University of Gdansk, Polen.
4. Santa Monica College, USA.
5. Santa Barbara City College, USA.
6. Nanyang Technological University, Singapore.
7. Lithuanian University of Health Sciences, Litauen.
8. University of Edinburgh, Storbritannien.
9. University of Aberdeen, Storbritannien.
10. National University of Singapore.

De mest populära studieorterna:
1. London.
2. Köpenhamn.
3. Riga.
4. Singapore.
5. Sydney.
6. Gdansk.
7. Santa Monica.
8. Paris.
9. Oslo.
10. Seoul.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se