Ravaka Ramanamisata

Mentorprogram startar igen

Intresset för GU:s mentorprogram "Universitetsvän" har visat sig stort och när det nästa vecka går in på sin femte termin utökas antalet deltagare. Evelina Bood var en av mentorerna förra året. 
– Det är alltid spännande att möta människor från andra kulturer, säger hon.

Projektet, som går ut på att GU-studenter agerar mentorer för nyanlända och på så sätt förhoppningsvis introducerar dem till universitetsvärlden, startade vårterminen 2017. Den 7 mars drar det igång igen och nu växer gruppen i storlek. 
– Vi har haft ett stort intresse från GU-studenter, säger Catherine Gillo Nilsson, samordnare för mentorprogrammet. 
De nyanlända, eller adepterna som de kallas inom mentorprogrammet, hittar till projektet från olika håll. Dels genom att instanser som Integrationscentrum och SFI informerar sina klienter, dels genom att GU tillsammans med Arbetsförmedlingen håller informationsmöten för nyanlända.  

Catherine Gillo Nilsson berättar att de förra terminen hade en grupp bestående av 15 mentorer och lika många adepter. Den här terminen växer antalet deltagare till 20 par.
En av de 15 mentorerna förra terminen var juriststudenten Evelina Bood, 25 år, som fick upp ögonen för mentorprogrammet efter att ha läst om det i en notis på Gul.
– Det lät vettigt och kändes som ett bra sätt att kunna bidra på. Det är alltid spännande att möta människor från andra kulturer, säger hon.  

Evelina Bood parades ihop med en jämnårig kille från Syrien som varit i Sverige i ungefär två år när de sågs första gången. Förutom att de förväntades delta vid gruppträffarna varannan vecka fick deltagarna lägga upp schemat efter eget tycke. Vid träffarna på Pedagogen hade de gruppövningar och diskuterade. 
– Då pratade vi om olika ämnen, en gång handlade det till exempel om psykisk ohälsa – vad som ger eller tar energi. Det och hur alla ser på saker från olika perspektiv. 

– När vi sågs på egen hand brukade vi sitta på café och prata. Någon gång gick vi och bowlade eller gick en sväng och kollade på stan, säger hon.

De har fortfarande kontakt med varandra och hon berättar att hennes adept, som för närvarande har fullt upp med att lära sig svenska, hoppas kunna studera på universitetet i framtiden. Evelina Bood ska inte delta i den här terminens mentorprogram men ångrar inte sin medverkan.
– Det var väldigt kul! Om jag hade flyttat till ett nytt land hade jag önskat att någon erbjöd mig den här möjligheten, säger hon.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se