Foto: Johan Wingborg / Göteborgs universitet.

Göteborgs universitet polisanmäls

En förundersökning om brott mot Djurskyddslagen har öppnats mot den som är ansvarig för djurförsök på GU. Det är Djurrättsalliansen som i samband med nyheten om de labradorer som används i djurförsök på GU lämnat in en polisanmälan. Samtidigt meddelar GU att något möte med Djurrättsalliansen inte kommer att bli av.

Vi har tidigare i Spionen skrivit om de manifestationer som Djurrättsalliansen hållit för att rädda de sex labradorer som används i djurförsök vid GU. När försöken avslutas är planen att hundarna ska avlivas för fortsatta studier på deras tänder, något Djurrättsalliansen varit starkt kritiska mot.

Djurrättsalliansen har nu även gjort en polisanmälan mot tillståndsinnehavaren för djurförsök på Göteborgs universitet. Det gäller två brott mot Djurskyddslagen, dels mot den paragraf som säger att alternativa metoder ska utvärderas vid djurförsök inom forskning, och dels mot paragrafen som reglerar kvaliteten på de utrymmen som hundarna förvaras i.

daniel rolke djurättsalliansen

Daniel Rolke. Foto: Rickard Bäckman.

Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen, har fått beskedet att en förundersökning inletts mot universitetet. Samtidigt har universitetet tackat nej till det möte som Djurrättsalliansen föreslog där hundarnas framtid skulle diskuteras. Istället kommer djurförsöken fortsätta och hundarna kommer avlivas som planerat i slutet av februari.

Göteborgs universitet har istället öppnat upp för en offentlig debatt om djurförsök generellt som föreslås hållas i början av mars, alltså efter att hundarna planeras avlivas. 
– Vi skulle gärna diskutera det här enskilda fallet med universitetet, men det är ändå positivt att de är villiga att diskutera frågan generellt, säger Daniel Rolke.

Samtidigt tycker han att dialogen med universitetet inte har skötts på ett bra sätt.
– Vi har fått väldigt lite information från universitetet, och det har varit svårt för oss att komma i kontakt med forskare och personer på styrelsepositioner. Det har varit ett väldigt oprofessionellt bemötande från universitetets sida.

Djurrättsalliansen planerar nu hur de ska gå vidare för att hjälpa hundarna. På sociala medier uppmanar de folk att höra av sig till GU och många barn har även skickat in teckningar till stöd för hundarna. Men det kan även bli aktuellt med fler manifestationer.
– Det finns också möjligheter för fortsatta demonstrationer framåt. Vi kommer definitivt fortsätta kampen för hundarna, säger Daniel Rolke.

Spionen har försökt nå Göteborgs universitet för en kommentar.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se