Foto: Mathilda Andersson Nwachukwu

Djurförsök vid Göteborgs universitet upprör många

Vid Göteborgs universitet utsätts just nu sex labradorer för ett försök med tandimplantat. Efter försöket avlivas hundarna. Detta har fått den ideella organisationen Djurrättsalliansen att rikta stark kritik mot universitetet. Organisationens namninsamling mot försöket har i skrivande stund fått över 52 000 underskrifter.

Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri är de sex labradorer som används i djurförsöket. Hundarna används för att testa hur tandimplantat orsakar inflammation och nedbrytning av ben, varpå hundarna avlivas.

Daniel Rolke är talesperson för Djurrättsalliansen. Efter att ha läst hundarnas journaler pekar han och organisationen på flera problem. 
– Vi motsätter oss försöket på en etisk nivå. Det är fruktansvärt att de här hundarna fötts upp för att lida på det här sättet. Att deras tänder dras ut och de får lida för att sedan avlivas – det är bara en del av frågan, säger han.

Enligt Djurrättsalliansen, som begärt ut handlingarna och läst journalerna, föds de hundar och katter som Göteborgs universitet använder för sina försök på en gård i Norge. De är destinationsfödda, alltså födda för ändamålet att användas i försöken. Under sin uppväxt vistas djuren i trånga utrymmen och uteslutande inomhus.
– Hela den här processen ser vi som djurplågeri, det går inte att säga annat, menar Daniel Rolke.

Spionen skrev i höstas ett längre reportage om djurförsöken vid GU där Michael Axelsson, föreståndare för djurverksamheten på Zoologen och ansvarig för att all djurförsöksverksamhet bedrivs i enlighet med gällande lagstiftning, intervjuades.
– Jag fyller i en etisk ansökan som måste gå igenom samma prövning, och jag måste ha samma tillstånd. Fiskar, groddjur, reptiler, fåglar, däggdjur och numer även bläckfiskar, alla dessa djur skyddas av samma lagstiftning och det krävs etiskt tillstånd för att få använda dessa i försök. Det vet folk inte om för det mesta men så är det.

I samband med artikeln gjorde Spionen en större kartläggning som visade att majoriteten av de tillfrågade studenterna inte kände till att djurförsöken pågick. 

Djurrättsalliansen har under helgen fått många samtal från privatpersoner som anmäler sig för att bekosta hundarnas rehabilitering och för att ta hand om dem efter försöken. Något organisationen lyckades genomföra vid tidigare tillfälle. 
– Vi var med och räddade två apor från avlivning 2009. De kunde omplaceras till ett djurhem i England, säger Daniel Rolke. 

Agneta Holmäng är tillståndsinnehavare för djurförsök på Göteborgs universitet och hon ställer sig emot Djurrättsalliansen förfrågan om att få omplacera hundarna.
– De är destinationsuppfödda. Man kan inte lämna bort dem, de avlivas för att man måste ta tillvara på tänder och vävnader. Det är en del av vad som ingår i forskningen. 

Djurrättsalliansen har skrivit till Göteborgs universitet, men har ännu inte fått någon respons. 
– Vi inser också att det är svårare att driva frågan om omplacering den här gången eftersom en del av själva försöket går ut på att vävnaden används efter att hundarna avlivats. Men vi gör vad vi kan för att helt stoppa försöket och vill gärna få till ett möte för att ta den här frågan vidare och överräcka underskrifterna nu på fredag, säger Daniel Rolke.

Spionen fortsätter rapportera om ämnet och uppdaterar artikeln med ytterligare kommentarer från Göteborgs universitet.

*Bilder på labradorerna ovan är tagna i samband med ett reportage från 2012. Hundarna på bilden är inte längre vid liv. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se