Foto: Violetta Kovacka.

”Kikki Danielsson hackar ost med lasersvärd”

Jonas von Essen hoppade av lärarutbildningen, blev världsmästare i minne och siktar nu på att få alla rätt på högskoleprovet. Här avslöjar han sina bästa minnesknep och på vilket sätt en före detta dansbandsstjärna är inblandad.

Det startade som en slump när Jonas von Essen hittade en bok om minnestekniker på biblioteket i hemstaden Skövde. Efter att ha testat några av övningarna var han fast.
– Det var som att upptäcka att jag kunde flyga, efter det ville jag bara minnesträna hela tiden! Dessutom blev jag överraskad av att övningarna var så lätta, säger han.
Det var våren 2012 och vid tillfället läste han lärarprogrammet vid Göteborgs universitet. Men snart tog minnesteknikerna all plats i vardagen och han avbröt studierna vid Pedagogen.
– Jag tävlade och tränade hela tiden. Inför VM tränade jag fem-sex timmar om dagen i flera månader. Övriga året snittade jag på cirka 3 timmar per dag. Det är som alla sporter, vill du tävla på elitnivå måste du lägga ned mycket tid, säger han.

All träning gav resultat och 2013, bara ett drygt år efter att han hittade boken på biblioteket, vann han VM i minne. Även året därpå försvarade han titeln, men sen fick det räcka.
– Jag bestämde mig för att sluta tävla. Det var väldigt kul men det tog över mer och mer och jag kände att det fanns andra saker att göra.
Jonas von Essen återupptog inte sina studier vid GU utan valde istället att börja läsa IT på Chalmers. Men att undervisa andra är fortfarande något som lockar.
– Det finns så många saker att göra men att undervisa gymnasieelever i matte och IT är en plan, säger han.

Även om han inte tävlar längre så tar det där med minne fortfarande stor plats i hans liv. Tidigare i år  släpptes hans bok Så får du ett superminne, han föreläser och har deltagit i teveprogrammet Talang.

Minnestekniken som allt bygger på kallas Loci-metoden och användes redan av de stora tänkarna i antikens Grekland. Den bygger kortfattat på att du associerar det du vill minnas med olika bilder som du sedan föreställer dig utplacerade i en välkänd miljö där du sen ”promenerar” runt. Jonas von Essen förklarar:
– Grundhemligheten är att om man bara placerar ut de här bilderna tydligt och i rätt ordning så kan promenaden vara hur länge som helst. Jag har till exempel en lång promenad på Liseberg som jag använde när jag tävlade i att komma ihåg binära tal. Då förställer jag mig exempelvis hur Einstein jonglerar med honungsburkar vid Lisebergsbanan eller att Kikki Danielsson hackar ost med lasersvärd bredvid Chokladhjulet. I den bilden är Kikki Danielsson siffran 77 eller den binära talföljden 111111, säger han.

Han berättar att han även har en ”trevlig promenad” inne på Pedagogen, hemma hos kompisar och på tidigare semesterställen. Den längsta promenaden, den där han memorerat 50 000 decimaler av pi, går genom hela hemstaden Skövde.

När det kommer till IT-studierna menar Jonas von Essen att han däremot inte har lika stor nytta av minnestekniken som inom andra områden.
– Jag har lätt för att komma ihåg saker men väldigt mycket handlar om att lära sig olika tekniker och färdigheter, då spelar det inte så stor roll. Hade jag pluggat juridik eller medicin hade jag antagligen haft större nytta av minnesträningen då det är mycket fakta som ska pluggas in, säger han.

Användning för sitt minne har Jonas von Essen dock haft när det kommer till en annan hobby, att skriva högskoleprovet.
– Just orddelen var jag dålig på så för att bli bättre memorerade jag tusentals svåra ord, säger han.
I våras skrev han provet för tionde gången och får ”alltid 2.0”, trots det är antalet poäng viktigt för honom.
– Jag såg en lista i Expressen där jag var på femte plats av de med högst resultat på högskoleprovet. Det var 2013 och då tänkte jag att jag skulle bli bäst i landet. Nu har jag lyckats hamna på förstaplats men jag har fortfarande inte lyckats få alla rätt, det är nästa delmål!
Han fortsätter:

– Men jag har inte några förväntningar på alla rätt i år heller. Jag har kollat av mina svar mot facit som publiceras några dagar efter provet och jag tror tyvärr att jag kommer att ha tre fel, säger han.

Du framstår som en extrem tävlingsmänniska. Vad är nästa steg efter högskoleprovet?
– Haha, jag har alltid tyckt att det är kul att tävla och testa sig mot andra. Men jag blir inte arg när jag förlorar! Nästa grej kanske blir korsord eller scenpoesi, det har jag redan varit och nosat på litegrann, avslutar Jonas von Essen.

 

• Namn: Jonas von Essen
• Åtlder: 27 år.
• Studerar: IT på Chalmers.

 

Från och med 28 maj kan du få reda på ditt resultat på högskoleprovet.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se