A-venue återuppstår i Glashuset

Konstkåren har tilldelats pengar för en nystart av mötesplatsen A-venue. En arbetsgrupp, med en representant från vardera av de tre konstnärliga institutionerna, har utsetts och är nu i full gång med att hitta studenter som vill medverka på det första evenemanget – en heldag i Glashuset på internationella kvinnodagen.

 

Förra året på internationella kvinnodagen, den 8 mars, arrangerades workshops, föredrag och seminarier i Glashuset på Akademi Valands innergård. Temat för dagen var feminism och arrangemanget, som anordnades av Konstkåren, var lyckat med många besökare och uppmärksammades även från skolans håll. I samband med detta framkom det att det fanns en pott med pengar kvar från det insomnade projektet A-venue.

A-venue var en studentdriven mötesplats där personer från de tre olika institutionerna inom GU:s konstnärliga fakultet dels kunde möta varandra och samarbeta, dels kunde nå ut till en extern publik. Studenterna fick under ett och ett halvt års tid tillgång till en lokal på Kungsportsavenyn där de kunde verka. Men i december 2016 återgick den attraktiva lokalen till fastighetsägaren och projektet föll i dvala. Fram tills nu.
– Sammanlagt handlar det om 200 000 kronor från fakulteten. Vi räknade och kom fram till att vi kan avlöna tre personer med 1 000 kronor i månaden under ett år. Då har vi 160 000 kronor kvar. Det är bra förutsättningar att göra roliga grejer för, säger Anna Hydén, vice ordförande i Konstkåren.

Framför henne i mötesrummet på Akademi Valands entréplan sitter arbetsgruppen uppradad. Den består av Leila Natseh, student på HDK, Gabriel Sales Garcia student på HSM och Noora Lehtovuori student på Akademi Valand. I dag är första dagen de alla ses tillsammans och tar de inledande spadtagen för det nygamla projektet.

Tiden är knapp till 8 mars då gruppens första event ska äga rum och nu gäller det att nå ut till studenter som är intresserade av att medverka. Anna Hydén berättar att Konstkåren bokade Glashuset direkt efter förra årets internationella kvinnodag – en plats att vara på är redan bestämt.


Efter att Anna Hydén berättat om en del övriga praktiska detaljer och svarat på frågor från arbetsgruppen börjar de själva spåna idéer. Allt från att de behöver få tillgång till en gemensam mejladress till hur de ska kunna snäva in det breda ämnet feminism men samtidigt nå ut till så många som möjligt.
– It´s about feminism ska vara rubriken för eventet, säger Leila Natseh över telefon några dagar senare.
Hon fortsätter:
– Varför definierar vi feminism på det sättet som vi gör? Det vill vi att de medverkande ska ifrågasätta med sin konst, säger hon.
Leila Natseh säger att de hoppas på att få in många svar från studenter som vill medverka. Efter att de gått igenom ansökningarna ska de göra ett urval och komma fram till ramarna för eventet den 8 mars.
I framtiden vill de anordna sammankomster även utanför skolan.
– Glashuset är jättebra att ha men vi vill poppa upp lite överallt på olika ställen runtom i Göteborg, säger Leila Natseh.

Vill du medverka på A-venue under terminen? Mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och anmäl ditt intresse!

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se