Lisa Forslund. Foto: Privat

Fulla kvinnor på Valand

I morgon inleds en vecka full av film och utställningar på Akademin Valand. Lisa Forslund, student på kandidatprogrammet för Filmisk gestaltning, inleder evenemanget med en utställning om fulla kvinnor.

 

Som en del av Göteborgs Filmfestival öppnar Akademin Valand upp sina portar för allmänheten. Film, konst och samtal med start i morgon lördag fram till och med nästa fredag.
– Av naturliga skäl har det alltid funnits en nära relation mellan festivalen och filmutbildningen vid Göteborgs universitet. Göteborgs filmfestival är Skandinaviens största filmfestival och en viktig mötesplats för oss som arbetar med film. Genom åren har samarbetet utvecklats från rena visningar av studenter och tidigare studenters filmer till att Akademin Valand blivit en del av festivalen, säger Klara Björk, filmproducent och proprefekt på Akademin Valand.

Och först ut är Lisa Forslund, student på kandidatprogrammet för Filmisk gestaltning, med utställningen ”Den fulla kvinnan bryr sig inte om dig”.

Vad handlar utställningen om?
– Om hur du som kvinna ofta blir reducerad till din kropp och hur fylla kan vara något positivt i sammanhanget. Att du som kvinna efter, säg tre öl, kan släppa fixeringen kring att bara vara en magisk kropp. Att du slutar vara en samlad och ansvarsfull person, tar mer plats och slutar bry dig, säger Lisa Forslund.
Hur har du jobbat kring det temat?
– Jag har utgått från mig själv och min omgivning och samlat berättelser och intryck kring temat. Jag har sett film och läst böcker. Sen har jag överdrivit min observation för att jag vill åt något, säger hon.
Vad kan besökarna förvänta sig?
– Jag hoppas att de kommer att ha kul! Jag har tänkt mycket på detaljer och hoppas att de som kommer ska känna att de upplever något istället för att bara observera. Det kommer vara poesi, foton, interaktiva ljudinslag och film. Dessutom ska det ske en hemlig livegrej. Folk kanske kan tycka att jag är knäpp, en dålig feminist som glorifierar alkohol. Men jag vill ha reaktioner, jag vill prata med besökarna. I slutändan hoppas jag att det leder till att fulla kvinnor inte upplevs som så jobbiga utan att de kan få unna sig att vara fria. Utställningen är en hyllning till de som släpper sargen!

Programmet för allt som händer på Akademin Valand under Göteborgs Filmfestival hittar du här.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se