Foto: Robert Starratt.

Konst, klappar och lindans

Unika julklappar, garanterad trängsel och lindansande välgörare – i eftermiddag öppnar HDK-studenterna sin julmarknad. Och i år hoppas de nå en ännu större publik.
– Vi drar upp ventilationen på max, lovar Martin Nyberg Inostroza, en av projektledarna bakom årets julmarknad.

 

Studenternas julmarknad på Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) är numera en återkommande decembertradition i Göteborg. Ett tecken på jul likvärdigt med glögg, gran och raseriet över vem som valts till julvärd i SVT. Och sen flera år tillbaka utgörs besökarna inte bara av släkt och vänner som vill bidra med en tidig julklappspeng till skrala studentkassor – i skrivande stund har över 2 600 personer visat sitt intresse via Facebook. I år hoppas dessutom arrangörerna på att bredda sin publik.
– Det är ofta samma sorts människor, kulturintresserade från innerstaden, som besöker marknaden. Vi vill gärna öppna upp och att fler från andra delar av stan ska komma. Därför har vi affischerat mer i förorterna och har, förutom svenska, skrivit på somaliska, arabiska och engelska på affischerna, säger Martin Nyberg Inostroza, som läser tredje året på Designprogrammet och är en av projektledarna för årets julmarknad.

Ett återkommande tema för marknaden är ventilationen. Eller snarare bristen på den – när det är för många människor som trängs i den gamla skolbyggnaden kan det bli tungt att andas.
– Vi har pratat med vaktmästarna och ventilationen ska dras upp på max. Vi har också en större, kostnadsfri, garderob för de som vill hänga av sig sina varma vinterjackor, säger Martin Nyberg Inostroza.

En annan nyhet för i år är att en av studenterna ska spatsera på lina tio meter ovanför de shoppandes huvuden. Under parollen ”Skänka kan bli det nya köpa” kan folk visa sin uppskattning för tilltaget genom att skänka pengar till Musikhjälpen – beroende på hur mycket publiken bidrar med kan de belönas med tricks eller godisregn uppifrån luften. 
– Vi har redan spänt upp linan och jag har sett henne provgå på den, det såg riktigt lovande ut, säger Martin Nyberg Inostroza, som plötsligt får sällskap av medarrangören Linnea Åström.

Hon påtalar en annan viktig aspekt eventet: förutom att dryga ut kassan är julmarknaden också en möjlighet för studenterna att möta sin framtida kundkrets.

– Du lär dig vad som funkar och inte. Förra året gjorde jag en värdefull erfarenhet då jag sålde handtryckta t-shirts och tygkassar. Det var så mycket folk i lokalen och alla hade vinterkläder så att ta av sig jackan för att prova en t-shirt var folk inte intresserade av. Och tygkassarna gick inte heller bra, ett tecken på att folk är mätta på produkten, säger Linnea Åström innan hon avslutar:
– Det här är årets stora happening och en bra chans för oss studenter att konkret visa upp vad vi gör. Det är pirrigt men samtidigt skitkul, vi ska göra vårt bästa för att göra det bekvämt och härligt för alla!

 

Varför är det alltid så dålig luft på HDK:s julmarknad? Förra året intervjuade vi vaktmästare Matti Huhtala som berättade om en gång då det höll på att sluta illa!

 

HDK:s julmarknad:

Adress: Kristinelundsgatan 6
Öppettider:
fredag 8 december, 16-19
lördag 9 december, 11-17
söndag 10 december, 11-17
Bra att veta: Lämna kontokortet hemma, många studenter tar endast emot kontantbetalning eller Swish.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se