ejlindstrom/pixabay CC0 Creative Commons

Cafécomeback på GU i januari

En termin med stängda caféer har fått missnöjet att bubbla på GU. Men lagom till nästa års terminsstart slås portarna upp igen. Med skillnaden att alla småföretagare sållats bort och att en och samma aktör nu ska sköta samtliga caféer på universitetsområdet.

 

År efter år förlängdes hyresavtalen för caféleverantörerna på Göteborgs universitet och när en översyn gjordes förra året insåg man att ingen upphandling av verksamheten skett sedan 2002. Därför sades de gamla kontraktsinnehavarna upp och alla, såväl nya som gamla aktörer, uppmanades att delta i den nya upphandlingen. Ett arbete som drog ut på tiden och som inneburit att de flesta caféer varit stängda hela höstterminen.
– Det beror först och främst på komplexiteten – det handlar om tio olika verksamheter som ska anpassas till lika många delar av universitet, säger Malin Martinsson, upphandlare vid GU:s ekonomienhet.
Hon nämner även elev- och personalenkäter som ska skickas ut och samlas in, miljökrav, brandregler och fettavskiljare – frågeställningar som ska tas i beaktande och som tillsammans gjorde att tidsplanen sprack.
– Det var olyckligt att det blev så här och det är klart att vissa saker hade kunnat skötas bättre. Vi hade till exempel kanske kunnat komma igång tidigare och på det sättet undvikit att folk försvann i samband med sommarsemestern, säger Malin Martinsson.  

En som tvingats rucka på sina rutiner är Henrik Moldén som läser masterprogrammet i Globala studier. I fyra års tid har han, flera gånger i veckan, ätit på det nu stängda caféet på Annedalseminariet. Under den gångna terminen har han istället ofta ätit mat från en foodtruck som, på institutionens eget initiativ, parkerat utanför skolan vid lunchtid. Förutom att den bistra årstiden inte är ultimat för picknick i det fria och att foodtrucken inte serverar Henrik Moldéns tidigare favoriter, lasagne och korvstroganoff, saknar han den person som tidigare höll i verksamheten.
– Caféet var en naturlig mötesplats och jag tycker att det är förbaskat klantigt att de inte skött upphandlingen ordentligt och att det tagit så här lång tid. Men mest av allt tycker jag synd om han som drev caféet innan. Han var rolig, trevlig och väldigt omtyckt här på institutionen. Och ur en integrationsaspekt känns det inte heller bra – pratar du inte kanslisvenska får du som småföretagare inte vara med när staten gör sina upphandlingar, säger Henrik Moldén.

GU:s upphandlare Malin Martinsson menar att alla aktörer har deltagit i upphandlingen på samma villkor. Att småföretagarna inte tilldelats några caféer beror på att de inte klarat av universitets krav.
– De kan vara jätteduktiga på själva hantverket, att driva ett café, men de har inte klarat av den sedvanliga leverantörsprövningen. Där kollar vi bland annat att de sköter skatter och avgifter på rätt sätt, lever upp till lagstadga krav och har tillräcklig kunskap när det kommer till miljö och hållbarhet, säger hon.
Hon fortsätter:
– Vi är en statlig myndighet, de regler vi har måste vi följa.

Nu är det åtminstone bestämt vilka som tar över verksamheten. Eurest, ett företag som driver caféer och restauranger över hela landet och som sedan tidigare drivit bland annat Handelsrätten och Anatomen vid GU, tar nu över samtlig caféverksamhet i universitetets lokaler. Utom på HDK och Psykologen – där inkom det inga bud alls och kommer alltså i dagsläget vara fortsatt stängda.
– De ställena är svåra och har helt enkelt ingen lönsamhet. Men vi ska förhandla med Eurest, det kanske kan funka om det är en större aktör, i och med den synergieffekt det innebär, som driver dem, säger Malin Martinsson.
Kan bristen på konkurrens påverka caféernas pris och utbud?
– Utbudsmässigt tror jag inte det spelar så stor roll. På Café Sprängkullen ska det till exempel finns en salladsbar och vill du ha ett komplement till det så ligger Handelsrätten, som serverar husmanskost, alldeles intill. När det kommer till pris så tänker vi att om det är för dyrt så köper studenterna ingenting och blir det ingen försäljning måste caféet anpassa sina priser. Vi har till exempel sagt att en vanlig kopp kaffe inte får kosta mer än tio kronor, studenterna ska inte behöva springa till Pressbyrån för att köpa kaffe, säger Malin Martinsson.  

Trots att vårterminen lurar runt hörnet och att det innan dess dessutom ska firas jul är hon inte orolig för att caféerna ska hinna öppna i tid.
– De kanske inte hinner applicera de nya koncept som planeras men eftersom det redan finns vissa resurser på plats så ska de klara av att öppna vid terminsstarten, säger hon.
Och vad händer på HDK och Psykologen?
– Det är för tidigt att svara på tyvärr. Men det är ett fortlöpande arbete och administrativa chefer på respektive ställe är informerade, säger Malin Martinsson.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se