Foto: Frej Persson

Grammatikdagen firas med festival och gram!

Den 18 mars firas Grammatikdagen. På Humanisten, vid Näckrosdammen i Göteborg hyllas grammatiken med en Grammatikfestival.

Den här artikeln är en återpublicering av artikeln från den 14:e mars 2016.

För åttonde året i rad anordnar Göteborgs universitet en Grammatikfestival. Det blir en heldag med spännande föreläsningar om språk och grammatik och alla som sysslar med eller är intresserade av grammatik är välkomna att delta. Festivalorganisatören Linnéa Bäckstöm ser fram emot ännu ett år med fullspäckat festivalprogram. 

Vad är syftet med grammatikfestivalen?
– Det är ett sätt för oss att på ett enkelt ock populärvetenskapligt sätt visa vad det är vi gör inom språkvetenskapen.

Varför är festivalen viktig?
– Om man vill lära sig och förstå språk så är ju grammatik viktigt och många har fått idén om att grammatik är svårt, men alla kan ju ett modersmål och den grammatiken, så vårt jobb är ju då att belysa det vi redan kan och att det inte är så svårt egentligen.

På dagen hyllas grammatiken på olika sätt men för att hylla grammatiken i gram bestämde sig språkkonsultstudenten Malin Bornhöft för att sätta ihop en Grammatikbakelse. Det är oklart om den kommer att serveras vid festivalen, men du som är sugen kan baka din egen bakelse efter Malins recept.

Det är inte bara i Göteborg som dagen uppmärksammas. Såhär ser det ut runtom i landet.

Falun
Högskolan i Dalarna firar Grammatikdagen med föredrag och fika i amfiteatern i biblioteket på Campus Falun. Föredragshållarna kommer från forskningsgruppen Interkulturella språkstudier. Det kommer även finnas möjlighet att köpa Grammatikbakelsen för en billig slant.

Luleå
Luleå tekniska universitet deltar i firandet för tredje året i rad, med ett antal föredrag med olika perspektiv på grammatik. Hör till exempel Stina Thunberg tala under rubriken: “Matematik, kan det vara grammatik? Om en språkinriktad matematikundervisning för andraspråkselever”.

Uppsala
Uppsala universitet har bjudit in gymnasieklasser till en temaförmiddag i grammatikens tecken. Det blir 12 olika programpunkter att välja på, om allt från svordomar och titulering till chiffer och runstensskrift.  

För senaste nytt och mera info om Grammatikdagen klicka här.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se