Dr Kock opererar i Villa Medicis kök

I köket i Sahlgrenska akademins studentkårs kårhus Villa Medici hackas det lök i drivor. Student­föreningen Dr Kock har precis påbörjat förberedelserna inför kvällens pub.

Ikväll ska Dr Kock servera italiensk mat, närmare bestämt Parmigiana di Melanzane som är en auberginebaserad rätt. Kökschef för kvällen är Jacob Gillner, nyligen hemkommen med matlagningsinspiration från en utbytestermin i Rom.
– Jag ville ta den italienska traditionen med aperitivo hit, säger Jacob.
Jacob förklarar att aperitivo innebär, ungefär som det låter, en aptitretare före middagen. Att gå och dricka en drink med tillhörande snacks innan maten, till exempel efter jobbet, är i Italien något av en social ritual. Ikväll serveras Aperol Spritz och chips för att reta smaklökarna innan den italienska middagen i Villa Medici.
Föreningen Dr Kock har funnits sedan hösten 2011. Det började med att läkarstudenten Simon Enocson bestämde sig för att göra verklighet av sitt stora matintresse.
– Jag ville göra något riktigt ambitiöst, laga mat från grunden. Jag var väldigt inne på korvstoppning just då, säger han.

Egenmalt kött

Han berättar om hur föreningen växte från att till en början bara bestå av fyra – fem personer till nuvarande cirka 30. Vid varje terminsstart tillkommer nya, som får ansöka med ett personligt mejl och sedan komma och provjobba. Just den här kvällen finns tre provjobbare i köket. De säger alla tre att de ansökt till lika stor del för gemenskapen som för matlagningen. Ambition i köket tycks Dr Kock dock inte sakna. Tanken med matlagningen är att allt ska göras från grunden i så hög utsträckning det går. Korvstoppning, hemgjord pasta och hamburgare med egenmalt kött står bland annat på Dr Kocks meritlista.
– Men vi har varit noga med att påpeka att man absolut inte behöver vara kunnig eller besatt av mat för att vara med, det ska i första hand vara roligt, säger Simon Enocson.

Misslyckas ibland

Albin Karlsson som varit aktiv i tre terminer håller med, han gick med för att lära sig att laga bättre mat och för att få experimentera. Han gillar att alla kan bidra med det de kan eller är nyfikna på.
– Dessutom hör det till att vi misslyckas ibland, vi är ju ingen riktig restaurang, säger han.
Dr Kock lagar bland annat maten till pubkvällar på Villa Medici. För aldrig mer än 30 kronor får gästerna en portion av föreningens mat. Simon Enocson påpekar att det är viktigt att maten inte blir för dyr, och Dr Kock är en helt icke-vinstdrivande förening där alla arbetar gratis. Varje vecka är en medlem köks­chef och ansvarig för planering, budget, inköp och utförande.

Lite nervöst

I köket är det nu full aktivitet och Jacob Gillner tycker att han har sin italieninspirerade kväll under kontroll. Två kockar är i färd med att pressa ur vätska ur auberginen, två andra river parmesanost, och två står vid spisen och steker. Köket är dimmigt av stekos och en radio spelar knastrig pop. På spisen står en tomatsås och puttrar och det är knappt en timme kvar tills puben öppnar.
– Lite nervöst är det, nu hoppas jag bara att allt ska räcka, säger Jacob Gillner.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se